Serra del Penyò

Benimaurell-Cavall Verd (Serra del Penyò)


Data d'eixida: 06/11/2016
Excursionistes: Inma, María, Alicia, Emili, Luis, Juan Carlos, Julio i Javi
Distància recorreguda: 10,3 Km.
Durada: 3 hores 29 minuts en moviment
Altitud mínima: 535m.
Altitud màxima: 830m.
Desnivell acumulat: 550m.
Dificultat: Moderada
 
Ruta en Wikiloc

Powered by Wikiloc


Ruta per la Serra del Penyò des de Benimaurell fins l'alt del Cavall Verd

Segona excursió de la temporada, aquesta vegada viatgem des de Benimaclet cap a Alacant, en concret ens anem a fer una ruta per la Serra del Penyò.

La serra del Penyò, també denominada serra del Penyal, serra del Cavall Verd o serra de Laguar, és la serra que separa els pobles de Benigembla i la Vall de Laguar. Al sud d'aquesta serra es localitza la Vall de Pop i al nord la Vall de Laguar. Les seves altituds oscil·len aproximadament entre els 700 i 800 metres. Destaca la Penya de l'Alt o penyal de Laguar amb 847 m.
En aquesta serra es troba la llegendària muntanya del Cavall Verd o de Pop.
Fou un dels últims reductes de la resistència dels moriscos de l'antic Regne de València. Els moriscos de la Vall de Pop i d'altres indrets pujaren al caramull d'aquesta muntanya per a resistir el decret de l'expulsió de l'any 1609. Era a mitjans de novembre de 1609 uns 17.000 moriscos acampats en el caramull d'aquesta muntanya armats amb fones, pedres i alguna ballesta, confrontaren a cinc mil soldats dels terços de Nàpols i Sicília que integraven la màquina militar més perfecta del món. El resultat d'aquest combat desigual fou evident: l'exèrcit de Felip III masacrà milers de moriscos i la resta es va refugiar en els escarpats riscos del Cavall Verd, muntanya de la qual rep el nom que evoca precisament la figura llegendària d'un cavall verd que esperaren sense èxit per a salvar-se de l'expulsió. Allí varen resistir uns pocs díes sense aigua, ni queviures fins a la seva capitulació final, i molts moriren en el seu intent.

El nostre recorregut s'inicia a Benimaurell, estacionarem els nostres vehicles en un ampli aparcament senyalitzat que trobarem a esta localitat. Des d'allí eixim de l'aparcament i travessarem el poble pel carrer del Llop a la placa Sacrament i d'allí al carrer del Príncep on divisarem a la llunyania nostre objectiu, el Cavall Verd. També veurem tot el cordal i cresta per on transcorrerà tota la ruta. A mesura que anem ascendint començarem a gaudir d'unes bones vistes de la vall del riu Girona fins la mar mediterrània i flanquejat per les serres del Montgó i la serra Segària.

Carrer del Príncep

Arribant al final del carrer, al fons la serra

Al fons a la esquerra la serra de Segària i a la dreta el Montgó

Arribarem a un pal senyalitzador que ens mostrarà les dos possibilitats d'esta ruta circular. Per l'esquerra se'n va directament cap al Cavall Verd que serà per on tornarem, i per la dreta cap al Coll de Garga. Nosaltres pujarem per la dreta cap al Coll de Garga per a després fer tota la cresta fins al Cavall Verd. 
 
Pal senyalitzador, seguim direcció al coll

De seguida ens ve a la ment la ruta PRV 147 (La Catedral del Senderisme) per que ací també trobarem trams de senda escalonats. La ruta transcorre per l'ombria de la serra i podem gaudir de bones panoràmiques.  

Pujant per l'ombria
Graons de pedra
Panoràmica cap al mar


Gaudint de les vistes
El barranc de l'Infern
Continuant per la senda arribarem a la carretera CV-721 per inmediatament continuar per l'esquerra  i retrobar-nos amb la PR-CV-181. Arribem a un xalet on continuarem cap a la dreta per un camí ple de bancals d'ametlers. Continuarem ascendint entre un mosaic de bancals perfectament construits que afigen un interessant atractiu. En continua ascensió aconseguirem el coll. 
 
Murs de pedra

Durant una bona estona ascendim entre bancals d'ametlers



Coll



Des de ací anem cap a l'esquerra seguint direcció al Cavall Verd indicada pel poste senyalitzador per a anar ascendint pel cordal de la serra. Al principi la senda discorre travessant una frondosa pineda, rodejem per el sud la seua major elevació, el Penya Alt amb 847m. Ací fem una paradeta per a esmorzar, entrepà i vi en un emplaçament espectacular amb vistes cap a la Vall de Pop i les serres del Sud on podem albirar les antenes d'Aitana.

Ascendint cap a Penya Alt

El grupet esmorzant
Després de la merescuda parada per a esmorzar continuem el camí, ara la senda va agafant altura fins a aconseguir la cresta de la serra, a partir d'ací fins a la base del Cavall Verd la sendera discorre per tota la cresta. 

Ascendint cap a la cresta
Panoràmica des de la cresta, en un primer plànol el Cavall Verd i al fons el Montgó
Crestejant, baix de nosaltres la Vall de Pop

Tana junt a una finestra de la cresta

Benimaurell

Paff

Emili obrint camí


 


Pal senyalitzador i punt de tornada. De moment continuem crestejant camí del Cavall Verd


Conforme avancem per la cresta arribarem a un xicotet serral on localitzarem un pal senyalitzador, lloc de tornada. Des d'ací seguirem crestejant entre curioses formacions rocoses i en un parell d'ocasions trobarem instal·lades unes cordes per a salvar algun pas complicat.



Un primer pas amb cordes

Alttre pas equipat





Continuem crestejant fins aconseguir la base del Cavall Verd per a des de ací seguir tant pintades roges com fites, elles ens guiaran cap a les parets del pic, per a localitzar una corda fixa i dos clavilles que permeten una pujada còmoda. Una vegada dalt del pas, continuarem rodejant la muntanya per la dreta, per una cornisa, fins a localitzar els mollons que indiquen la pujada per l'esquerra. Ascendirem seguint les marques blanc-groc fins a aconseguir el cim del Cavall Verd. 






Des de la cima apreciarem espectaculars panoràmiques de les valls que rodegen a la serra del Penyó i podem apreciar al fons l'illa d'Eivissa. Tornem per la cresta, fins al pal senyalitzador que vam passar en l'anada, i baixar per una atractiva senda fins al poble. 






Ruta excel·lent i preciosa, un verdader gaudi. Una altra ruta molt recomanable per a tots els senderistes, muntanyencs i amants de la naturalesa. I un altre verdader plaer caminar amb l'excel·lent grup de companys i senderistes de hui. Hem passat un altre fantàstic i extraordinari dia tots junts i hem sigut captivats per un altre meravellós tresor que ens ha regalat la naturalesa.

Fins un altra amics
Us esperem per a la pròxima en el Sendero Reconco en Biar.

Àlbum complet:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada