Serra Mariola (Cocentaina-Montcabrer-Agres)

Serra de Mariola i Montcabrer


Data d'eixida: 09/04/2017
Excursionistes: Inma, Alicia, María, Emili, Julio, Javi i les gossetes Paff i Tanna
Distància recorreguda: 15,6 Km.
Durada: 4 hores 16 minuts en moviment
Altitud mínima: 556 m.
Altitud màxima: 1.390 m.
Desnivell positiu acumulat: 859 m.
Dificultat: Fàcil.

Ruta en Wikiloc

https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17159533


Excursió per la Serra de Mariola (Cocentaina-Montcabrer-Agres)


Entre les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida, s’esten el Parc Natural de la Serra de Mariola, que té el seu sostre,  en el Montcabrer amb els seus 1390 metres, ocupant el tercer lloc entre les muntanyes més altes d’Alacant per darrere  d’Aitana i Puig Campana.

            Aquest espai protegit compta amb un gran valor paisatgístic, medioambiental i sociocultural. El prestigi de la Serra de Mariola com a important herbari, es reconegut  tant a nivell popular, com entre els botànics, des de Cavanilles fins els nostres dies. També és important el bosc, sobre tot a les ombries, destacant La Teixera que amb exemplars mil.lenaris constitueix un dels rogles  de teixos més meridional d’Europa.

            Capítol a part mereix l’aigua, sens dubte una de les grans riqueses naturals de la Serra de Mariola. La naturalesa calcària de la muntanya facilita l’acumulació d’aigua en profunditat. Les innombrables fonts i brolladors que es troben per tota la serra donen lloc a corrents superficials d’aigua i algunes d’elles acaben convertides en rius com el Vinalopó, el Serpis i el Clariano.

            La presència humana a la serra es troba ben documentada des de temps antics, com testimonien les restes arqueològiques trobades als nombrosos  jaciments que hi han  per tot el parc natural. Producte de l’activitat humana més recent, sorprenen pel seu legat arquitectònic i originalitat tècnica, els “pous de neu”, dels que destaquem: la Cava Arquejada, recentment restaurada  i la Cava de Don Miguel, la més gran entre les caves del nostre país.
            Per aproximar-nos a tota aquesta riquesa s’acostem a Cocentaina i des del paratge de San Cristòfol prenem una senda solcada de fonts, ( de les Huit Piletes, de la Penya Banyada, d’Esquererola, de Sanxo...), passem pel Mas de Llopis, amb molt bones vistes sobre la comarca i continuem fins el cim del Montcabrer on gaudim d’una panoràmica inmillorable cap el Benicadell, la Serrella, la Font Roja... El descens el fem en direcció a Agres i de cami passem per la Cava Arquejada, on cal detindres per explorar-la per dins i per fora, desprès farem un xicotet desviament per acostar-nos a la Cava de Don Miguel que amb els seus poderosos contraforts sembla més una fortalesa que no un “pou de neu”.
            S’acostem al final de la passejada però encara ens resta una última sorpresa, poc abans d’arribar a Agres en la zona de l’ombria, trobem la font del Molí Mató que brolla d’una cova propera i recorreix el paratge a través d’una sèquia i alguns salts d’aigua. I així acabem el nostre recorregut igual que el començarem, embolcats per la sensualitat de l’aigua, de l’aigua de la Serra de Mariola. (Text d'Emili publicat en la revista de l'Associació de Veïns de Benimaclet)




Punt d'inici al paratge de la ermita de Sant Cristòfol

Inici de la Senda Ecològica L'Asquererola

Comença la pujada pel Racó de la Penya Banyà

Font Racó de la Mala Cabra

Font de la Penya Banyà

Travessant el Pinar de Lluisan

Panell ceràmic junt al mirador

Font de les Huit Piletes

El Benicadell a l'esquerra, el cim de la Safor a la dreta

Acostant-nos al paratge de l'Esquererola

Paratge de l'Esquererola

Font de l'Esquererola

Font de Sancho

Font molt propera al Mas de Llopis

Arribant al Mas de Llopis

Mas de Llopis

El Montcabrer des del Mas de Llopis

Des del Mas de Llopis seguim la senda en ascens buscant el cordal del Montcabrer

Arribats al cordal el sender transcorre sota el cim per la vessant Est en direcció Sud per a rodejar el cim i atacar-ho des de l'Oest

Font del Pouet, situada en la base de la paret de roca del cim

Rodejant el cim

Atacant el cim

La Colla al cim del Montcabrer (1.390m)

Baixant del Montcabrer

Penya del Montcabrer

El Montcabrer vist des del nordoest camí de la Cava Arquejada

Cava Arquejada

Des del interior de la Cava Arquejada recentment restaurada

El Montcabrer i la Cava Arquejada

Colleros, el Montcabrer i la Cava Arquejada

Cava del Buitre

Eixint de la Cava del Buitre camí de la propera



Cava de Don Miguel
Ruta preciosa, hem gaudit d'un dia estupend pel la Mariola, hem vist aquesta meravellosa serra i hem pujat al seu cim, el Montcabrer amb 1.390m. i hem completat el recorregut seguint una ruta que passa per diferents caves.

Àlbum complet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada