Sender Botànic Reconco a Biar

Sender Botànic Reconco a Biar


Data d'eixida: 15/10/2017
Excursionistes: Inma, Alicia, Ana, Fina, Joan, Emili, Mikel, Ximo, Joan, Juan Carlos, Luis, Javi i la gosseta Paff
Distància recorreguda: 10,69 Km.
Durada: 3 hores 11 minuts en moviment
Altitud mínima: 759 m.
Altitud màxima: 1.211 m.
Desnivell acumulat: 503 m.
Dificultat: Fàcil.

Ruta en Wikiloc

https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=20338483


Excursió pel Sender Botànic del Reconco (Biar)

La serra de Biar està situada a l'interior d'Alacant en la comarca de la conca alta del Vinalopó, entre les valls de Beneixama i Biar en la part més occidental de la comarca de l'Alcoià. Cap al nord està delimitada per la serra de la Solana, cap a l'est per l'alt de Biscoy, al sud per les serres de Castalla i la Argueña i cap a l'oest per la serra del Frare. El seu punt culminant és el Reconco amb els seus 1.210 m., sent una talaia privilegiada per a contemplar bona part de les muntanyes alacantines: Maigmó, Montcabrer, la Replana, el Despeñador o la Blasca, doncs la seua posició orogràfica entre dues valls així ho permet. 
El recorregut que proposa el sender té dos al·licients fonamentals, que són el paisatgístic i el botànic, sense que falten uns altres que la naturalesa del lloc aporta espontàniament.
Santuari Mare de Déu de Gràcia. Lloc d'eixida
 
   Eixim de Benimaclet a les vuit del matí directes per l'autovia interior d'Alacant i poc abans d'arribar a Villena ens sorprèn una intensa boira, a més els indicadors de temperatura marquen 9 graus, serà el que ens espera? Aiiiiii,que he vingut amb roba d'estiu!
Arribats a Villena la boira a desaparegut i el sol brilla amb intensitat, el termòmetre comença a pujar. Ufff!
A Villena eixim de l'autovia i busquem la carretera de Biar, arribats allí busquem la carretera CV-799 direcció Ibi-Castalla i a l'altura del col·legi públic, en la rotonda, hi ha cartells indicant el Santuari Mare de Déu de Gràcia.
En arribar al Santuari trobarem una esplanada al costat d'una font i unes instal·lacions de pícnic on deixarem els vehicles.


Esplanada, font i instal·lacions de pícnic, ón deixarem els vehicles
  Al costat de les instal·lacions on hem aparcat hi ha panells informatius dels PR locals, el nostre recorregut segueix les indicacions del PR-CV 55 direcció a la Font de Soriano.

Deixem el Santuari a les nostres esquenes i iniciem la pujada que en aquesta primera part és relativament forta.

Iniciant el recorregut

La pujada en aquesta primera part és relativament forta

Durant la pujada a les nostres esquenes podem observar Biar i destacant el seu castell
Vall de Biar, al fons Villena
Arribant a la pista on està el dipòsit d'aigua. Des d'ací podem observar les antenes que és troben en el cim del Reconco
 Una vegada ens trobem amb la pista veurem un dipòsit d'aigua, seguim per la pista de terra seguint les traces del PR-CV 55.
Ens trobem en el paratge de Fontables, aproximadamente a 1,5 km. passarem per la Font de Soriano, fem una parada, al costat de la font hi ha una bassa amb aigua però de la font no ix ni una gota.

Font de Soriano, fem una parada per esmorzar
 Passada la font en pocs metres trobarem dues creus de camí els quals prenem per la dreta seguint les marques del PR-CV 55 fins que arribem al costat del panell del Sender Botànic, és ací on deixem el PR a la nostra esquerra i seguim per la pista fins que trobem un pal indicador del Sender Botànic.

 Inici del Sender marcat per un pal indicador

 Comencem a pujar pel cordal de la Serra del Reconco, al llarg del recorregut de la senda anirem trobant panells informatius de la flora així com un de les panoràmiques.
La part de la ruta del sender  botànic  abasta uns 2 quilòmetres de recorregut, dins de l'espai de la micro-reserva del Reconco que abasta unes 14 hectàreas, on amb moltes d'aquestes plantes hi ha panells indicadors de les seues característiques: timó, coscolla, carrasca, ginebre, argelaga borda i verda, petorrera, coixí de monja, pi carrasc, savina borda, espart verd, romaní o xara blanca; són algunes de les espècies que ens trobarem. 
Al final de la senda ens trobem amb una pista d'asfalt, seguint aquesta ens condueix al Pic Reconco. Podria ser una magnífica talaia on poder observar tot els voltants, però una caseta de vigilància i sobretot l'embull d'antenes impedeix les vistes panoràmiques.

Paratge del sender Reconco

Llegint un panell informatiu d'alguna planta


Llegint un altre



i seguim pujant

Panoràmica cap a el Pla d'Onil

Foto de grup en el cim del Reconco

Vista des d'el cim cap a Biar i la vall

Vista des d'el Reconco cap la Mariola

Baixant per la pista asfaltada


Arrivant al punt d'inici, vista de Biar

Ruta preciosa, hem gaudit d'un paisatge eminentment mediterrani, típic del sud-est peninsular amb escasses pluges, elevades temperatures estivals i hiverns curts, però freds. Els abancalamientos i terrasses per a aprofitament agrícola són constants, sent els ametlers i les oliveres la principal producció agrària, cada vegada menys important.
La pistes, els camins i la sendes que hem recorregut tenen suficient vegetació i en diversos trams és molt frondosa, els pins, ginebres i carrascas ens han envoltat de forma molt agradable. A mesura que ens hem endinsant en la part específica del sender botànic, hem apreciat l'enorme varietat de plantes i arbustos que arreplega aquesta sendera, d'una gran importància botànica i ecològica. Tota una experiencia!!!

Us esperem en la propera eixida.

Àlbum complet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada