Excursió per l'Alt Millars

RUTA CIRCULAR: LOS IBÁÑEZ(OLBA) - FUENTES DE RUBIELOS



Data d'eixida: 12/06/2016
Excursionistes: Inma, Emili, María, Julio, Ximo, Alicia, Javi, Karmela, Hipòlit, Victoria, Amparo, Pedro i el seu fill, Isa, Maribel, Aixa, Blanca, Ana, Ascen, Maite, Lucas, Enrique, Mari Carmen, Merce, Manu, Javier, Sari, Inés, Hermi, Pilar i 7 excursionistes més que veniem de Castelló.
Distància recorreguda: 15,14 Km.
Durada:4 hores 04 minuts en moviment
Altitud mínima: 614m.
Altitud màxima: 994m.
Desnivell acumulat: 829m.
Dificultat: Fàcil
 
Ruta en Wikiloc 

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13679992


Ruta per l'Alt Millars entre el barri de Los Ibáñez (Olba) i Fuentes de Rubielos

Tornem a la comarca de Gúdar-Javalambre, la temporada la vam obrir a Gúdar, vam estar fa un parell de mesos en el naixement del Millars i ara tanquem la temporada a la Vall d'Olba.
 
Per la vall d'Olba discorre el riu Millars, està situat al sud de la província de Terol i limitant amb la província de Castelló. Existeixen diferents rutes per a realitzar per la zona a més de zones d'escalada i algunes altres. La ruta que realitzarem en aquesta ocasió parteix del barri de Los Ibáñez(Olba), discorre pel barranc de Fuentes, travessa la població de Fuentes de Rubielos i torna a Olba per les Penyes de Santa María.
Eixírem de Benimaclet amb un xicotet retard per que un parell de persones no havien aparegut i després d'esperar un temps prudencial vam partir
Arribats a Los Ibáñez deixem els vehicles en les vores de la carretera on no destorben i ens calcem per a la ruta. 

Preparant-nos per l'eixida

Un grup nombrós

Un carrer de pedra en costera travessa el xicotet barri de Los Ibáñez on trobarem la primera font on poder omplir les nostres cantimplores. Eixint del poble la senda ascendeix pel vessant del barranc entre bancals i poc després la senda continua en ascens junt a parets rocoses. En aquesta zona un fardatxo de considerables dimensions sortí corrent front la meva presència.
Aconseguida la zona alta ara la senda transcorre per pineda jove que ens condueix fins a una pista forestal que seguirem en direcció NE -cap a la dreta- un curt tram, arribats a una bifurcació anirem direcció N -cap a l'esquerra- per, a immediatament prendre una sendera a la nostra dreta marcat amb fites de pedra. La senda descendeix fins a aconseguir el fons del barranc on es troba la cova i la font de "La Gorriza". 

Comencem a pujar, al fons Olba
Anem deixant arrere el barri dels Ibáñez molt pròxim a Olba, també es pot distinguir l'alt del Morrón
Paff obrint camí
La senda ascendeix entre parets rocoses
 

En la zona alta la senda transcorre entre pineda jove
Tot aquest tram que acabem de realitzar està marcat amb fites de pedra i són una bona referència doncs no vaig fer cas de l'última i vam caminar un xicotet tram de pista més, fins que en consultar el GPS em vaig adonar que ens havíem passat el desviament, sort que van ser pocs metres. 
Aprofitem el lloc per a fer una parada per a esmorzar. Al costat de la cova hi ha un banc i a poca distància està la font, que és una surgència que ix per una cavitat en la roca, encara que en sortia molt poca aigua. Un paratge fresc i de gran bellesa pel qual discorre el rierol de Fuentes.
Després de renovar energies amb l'entrepà i el vi prosseguim camí
.
A partir d'aquest moment seguirem el Sender Local "Las Cuevas" que ens portarà fins a Fuentes de Rubielos.

Per accedir a la font i la cova de La Gorriza cal creuar el rierol de Fuentes, però cal donar el salt
La cova és un abric tancat amb mur de pedra
Rierol de Fuentes
El lloc disposa d'un banc però som 37. Ei,  es nota qui és el presi
Des de La Gorriza la senda ascendeix fins a unes masies en ruïnes a les quals arriba una pista, un pal indicador ens assenyala que hem de seguir direcció nord. A uns 150m deixem la pista per continuar amb la direcció nord ara per senda. Continuem la senda que transcorre pel vessant del barranc entre pinedes fins a arribar al desviament per la cova del Covarcho. Un grup es queda i uns altres anem per allà, una xicoteta pujada i arribem a l'entrada de la cova, uns quants ens decidim a entrar i uns altres se senten al costat de l'entrada amb quina mala sort que una pedra de grandària considerable es desplaça i colpeja una de les nostres -per sort en acabar tot a quedat en una esgarrapada-. Per accedir a la cova cal arrossegar-se uns pocs metres i en passar el forat d'entrada la cova s'obri en una xicoteta sala on trobarem un parell de passadissos més, acatxem llom i accedim a una sala més gran on pot veure's una ximenera per on segurament entrarà aigua en època de pluges. També i per desgràcia hi ha nombroses inscripcions en les parets de la cova.


Arribada a la cova del Covarcho
Per entrar cal arrossegar-se





En l'última sala es pot vore en el sostre una xicoteta ximenera
De nou toca arrossegar-nos

Feta la visita a la cova continuem camí, seguim barranc amunt entre pins i verds prats on destaquen xicotets matolls de flors blanques i camamilla silvestre i al costat del curs del rierol molta vegetació a més de salzes i pollancres.
El barranc de Las Fuentes continua i ho deixem a la nostra dreta per continuar la senda ara pel barranc de la Magdalena i al poc trobem la Cova del Molino, abric amb mur de pedres que serviria per guardar ramats.

Avancem i ja podem albirar el poble de Fuentes de Rubielos, ara caminem entre bancals i conforme ens acostem a la font Las Picas -de la font eixia un doll d'aigua- el camí s'omple de verdor. Passem sota cirerers en fruit i poc després ens endinsem en Fuentes de Rubielos. Després de l'església en una cantonada hi ha una font amb bon cabal on poder emplenar cantimplores.





La cova del Molino també és un abric reforçat amb mur de pedra
Poc després de la cova del Molino comencem a veure Fuentes de Rubielos
 

Prop de la font de Las Picas el camí està inundat de verdor
 

En la cantonada d'un carrer darrere de l'església trobem una font
Travessem el poble fins a arribar a la carretera a Olba. Una fletxa enfront de la piscina de Fuentes ens indica l'inici de la sendera que abandona la carretera per l'altre costat d'aquesta; coincideix amb el PR-ET 30 i la Ecosenda del Riu Rubielos. El sender baixa travessant camps aterrossats en direcció sud-oest i s'introdueix en la pineda. Arribem a una pista i continuem per ella a la dreta. En pocs metres apareix un desviament a la dreta que ignorarem. La pista discorre per la part elevada de la muntanya envoltada de pins. Arribem a un corral on deixem la pista per una sendera a la dreta que segueix un mur de pedres. La sendera recorre les pinedes de l'Alt de la Jipe i L'Estret on el barranc del rierol de Rubielos forma impressionants paredasses calcàries; les Penyes de Santa Maria, des d'ací les vistes són impressionants, ens acostem fins al tallat on tenim les millors vistes, no hi ha baranes, és un mirador natural, un tram de senda preciós que gaudirem durant una bona estona fins que la sendera se separa del tallat per descendir, al principi trobarem un tram de forta inclinació i pedra solta on és fàcil esvarar, després se suavitza i continuem sense abandonar la pineda fins arribar a la carretera enfront del cementeri. 

Enfront de la piscina de Fuentes es l'inici del sender PR-ET 30
El sender va en ascens fins aconseguir la cota més alta de l'excursió, 994m
Al lluny Rubielos de Mora
Flors blanques que vam veure tot el camí



Des de la masia la senda va en ascens cap l'Alt de la Jipe
L'arribada a l'alt és espectacular
Les vistes són impressionants. Vall del riu Millars, al fons pot veure's Pobla d'Arenós
Em van atrapar en un balcó

Barranc de Rubielos cap al nord
Barranc de Rubielos cap la vall d'Olba
 

Foto de grup
Les Penyes de Santa Maria



Des d'ací podem veure el frontó d'Olba, creuem la carretera i baixem, ens esperen per a començar unes cervesetes. És segon diumenge de mes i a Olba organitzen un mercadet on a més fan menjars populars i a açò que anem, tenim un plat combinat vegà. Després d'unes quantes cerveses i el menjar hi ha gent que es queda en les parades del mercadet proveint-se d'hortalisses ecològiques i uns altres que se van a la trobada d'un cafè al bar del poble.
 

Després d'açò ens ajuntem tots i ens dirigim cap al riu Millars. Baixem pels carrers d'Olba i descendim cap al pont de Carles IV, ho creuem -ací hi ha gent que decideix tornar cap als vehicles- els altres seguim el camí que remunta el riu per a localitzar al poc una zona de bany al costat d'una pollancreda.
El pla al principi incloïa la pujada al Morrón passant per les Caves i com alternativa el bany però tot depenia del temps que tardàrem a cobrir el recorregut inicial, no va quedar temps per a açò però sí de gaudir una estona d'un bany refrescant.

Riu Millars des de el Pont de Carles IV
Pont de Carles IV, el tram inicial va ser dinamitat en la guerra civil
Com peixos en l'aigua
I com salmons intentat remuntar les aigües
 


I com ...   gos en l'aigua
Després del bany únicament queda anar Millars a baix per tornar al punt de partida. Desfem el camí i tornem al poble passant de nou el pont de Carlos IV i prenent el carrer major que ens porta al camí que uneix Olba amb Los Ibáñez, preciós i sorprenent camí que discorre a poca altura al costat del Millars amb abundant verdor; esbarzers, figueres, nogueres a més de la vegetació pròpia de la ribera del riu; pollancres, àlbers, sauces, heures, lligaboscs, oms, joncs, sumant que en bona part del camí marxarem al costat d'alguna de les nombroses sèquies que hi ha per la vall. Passarem a més per una antiga fàbrica paperera de què solament queda un arc de pedra i després d'unes quadres trobarem una passarel·la sobre el riu per a l'accés a un altre dels barris, no la creuem però l'aprofitem per a fer les últimes fotos, poc més enllà pel camí arribem al punt de partida.

Camí d'Olba a Los Ibáñez. ¡¡¡Xe, que si es trenca la branca, totes a la sèquia!!!
Arc de l'antiga fàbrica de paper
Passarel·la sobre el riu Millars

Bonica i sorprenent excursió. Hem gaudit d'un bon dia de muntanya on el temps ens ha acompanyat, ens hem juntat un nombrós grup provinent de diferents llocs tant de València com de Castelló, fins i tot una persona que venia de Terol. Hem realitzat una excursió per una zona que crec bastant desconeguda per a molts i amb moltes possibilitats, per explorar queda aqueixos estrets del riu Rubielos que vèiem des de les Penyes de Santa María i altres valls com el del riu Palomarejos o El Rodeche i per descomptat la pujada al Morrón visitant les caves que ens va faltar.

Àlbum de fotos complet:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada